A forgalmi vizsga menete, hibapontok, tippek kezdőknek

Marietta

08 október 2021

Nincs hozzászólás

Home Blog

„B” kategóriás forgalmi vizsga és ami mögötte van

„B” kategóriás forgalmi vizsga és ami mögötte van

A jogosítvány megszerzésének talán legjobban várt pillanata a forgalmi vizsga. A tanulók ezen a ponton már tudják, hogy karnyújtásnyira vannak a várva várt okmánytól és attól, hogy önállóan az autós forgalom résztvevői lehessenek. Sokakban éppen ezért nagy a vizsgadrukk, hisz elég egy apró figyelmetlenség és a vizsgabiztos már közli is a nyers tényeket: a vizsgát ismételni kell.

A sikeres vizsgának alapfeltétele a felkészültség, ennek része az is, hogy tudjuk, hogyan zajlik maga a vizsga és mikre érdemes igazán odafigyelni. Ez a cikk ehhez ad Nektek segítséget.

 

A forgalmi vizsga

 

A KRESZ vizsga után maximum 2 éven belül van lehetőségünk a forgalomban is levizsgázni. (Ezen túlmenően ne feledkezzünk meg arról, hogy a szükségünk van még az elsősegély tanfolyam elvégzésére és egy egészségügyi alkalmassági vizsgálatra is ahhoz, hogy jogosítványt kaphassunk „B” kategóriában.)

A vizsgázónak biztonságérzetet adhat, hogy a vezetési gyakorlat során a jól megismert autót kell vezetnie, illetve az is, hogy az oktató mindvégig mellette ül és segíti, ha probléma merülne fel.

 

A forgalmi vizsga menete:

  1. Személyazonosság igazolása

A vizsga megkezdése előtt igazolnunk kell magunkat a vizsgabiztos és az oktató előtt érvényes személyigazolvány és lakcímkártya felmutatásával. (Esetleg útlevéllel vagy korábban megszerzett vezetői engedéllyel.)

  1. Műszaki tényezők ellenőrzése

Már a vizsga részét képezi az elindulás előtti műszaki állapotellenőrzés is. Meg kell nézni, hogy megfelelőek-e a gumiabroncsok, működnek-e az irányjelző és világítóberendezések, a fékek stb.

  1. Vizsgaútvonal kiválasztása

Ezt követően kihúzásra kerül egy vizsgaútvonal, amelyen a forgalmi vizsga alatt haladni kell és a kötelező manőverezési feladatok is ezen a ponton kerülnek ismertetésre.

  1. Indulás

Az ülés és a visszapillantótükrök beállítása után – mondani sem kell, hogy – be kell kötni magunkat. Az oktató által előzetesen megbeszélt műszaki dolgok ellenőrzése után indulhatunk a kijelölt útvonalon. Többek között figyelnünk kell a KRESZ szabályok betartására, a forgalom többi résztvevőjére, a vezetési technikára és még megannyi dologra, amit korábban oktatónkkal gyakoroltunk.

  1. Manőverezési feladatok

A kijelölt vizsgaútvonal során teljesítenünk kell az előzetesen ismertetett manőverezési feladatokat is. Ez azt jelenti például, hogy a vizsgabiztos bármikor kérheti tőlünk, hogy parkoljunk le vagy vezetés közben bármikor utasíthat egyéb manőver elvégzésére.

  1. Vissza a kiindulópontra, hibapontok

A forgalmi vizsga zárásaként minden esetben (ha sikerült, ha nem) vissza kell térnünk a kiindulási pontra. A vizsgabiztos itt ismerteti, hogy esetlegesen milyen hibapontokat szereztünk, illetve azt is, hogy megfeleltünk-e a vizsgán.

A vizsgatáblázatba kerülnek beírása a hibapontok, melyek a szabálytalan forgalmi tevékenységéért járhatnak. Ezek a hiba súlyossága szerint vannak osztályozva, így egy bizonyos ponthatárt elérve már biztosan meg kell ismételni a vizsgát.

 

Tippek a forgalmi vizsgához

 

  • Próbáljunk túllendülni azon, hogy a vizsgának tétje van és a vezetésre, a feladatokra koncentrálni.
  • Mindenképp ismételjük át a KRESZ-t a vizsga előtt
  • Ne felejtsünk el olyan alapvető dolgokat, mint a visszapillantó tükör használata, megállni a STOP táblánál, figyelni a gyalogosokra, biciklisekre stb.
  • Az útkereszteződéseknél figyeljünk, hogy a jó sávba kanyarodjunk, fokozottan ügyeljünk a jó sávváltásokra
  • Jobbkéz szabály kötelező!
  • Ne kapkodjunk, higgadtan vezessünk, ne rángassuk a kormányt és ne váltsunk hirtelen sebességet (ezek is hibapontokba kerülnek)
  • Ne itt mutassuk meg, hogy mi bizony nem félünk nyomni a gázt, mindenhol figyeljünk a sebességkorlátozásokra

 

Ha sikeresen levizsgáztunk a forgalomban is, akkor ezután 4 munkanappal már kérhetjük a jogosítvány kiállítását, amely első alkalommal ingyenes.

Bármilyen kérdésed merül fel a vizsgával kapcsolatban, nyugodtan keress minket, mindenre válaszolunk!