Íme a legfontosabb tudnivalók a jogosítvány megszerzéséhez

Marietta

16 június 2021

Nincs hozzászólás

Home Blog

„Jogsit szeretnék Győrben! Hogyan kezdjem?” – legfontosabb lépések

„Jogsit szeretnék Győrben! Hogyan kezdjem?” – legfontosabb lépések

Szinte elsőként merül fel bennünk a kérdés, ha jogosítványt szeretnénk, milyen lépéseket kell megtennünk azért, hogy a végén kezünkben tarthassuk az értékes okmányt.

 

Néhány pontban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a jogosítvány megszerzéséhez:

 

  1. Autósiskola kiválasztása

Először is érdemes felkeresnünk egy megbízható autósiskolát, akik hiteles és naprakész információkkal látnak el minket. Fontos, hogy előre tájékozódjunk az oktatókról is, hisz a gyakorlati tudást tőlük szerezzük meg. A pozitív személyiségű, türelmes, segítőkész oktatók egy életre meghozzák a kedvet a vezetéshez. (Nálunk a SA-GO-nál Győrben csak ilyen oktatókkal találkozhatsz! 🙂

 

  1. Orvosi alkalmassági

Az egészségügyi alkalmassági vizsgálat során az orvos megállapítja, hogy egészségügyileg alkalmasak vagyunk-e a járművezetésre, hogy nincs-e olyan betegség, testi, szellemi vagy érzékszervi fogyatékosság, mely a jelentkezőt járművezetésre alkalmatlanná tenné. Amennyiben alkalmasnak talál a vizsgáló orvos (általában a háziorvos), orvosi igazolást ad a jogosítványhoz.

Sajnos bizonyos betegségek meglétével nem vezethetünk gépjárművet. Ebben az esetben a hatóságok sem állíthatják ki a vezetői engedélyt, hiába rendelkezünk sikeres vizsgával. Ezért az orvosi alkalmasságot érdemes az első lépések között felülvizsgáltatni.

Mind az A, A1, A korlátozott, valamint B kategóriás jogosítványhoz kötelező az orvosi alkalmassági vizsgálat, az M kategóriás jogsihoz viszont nem szükséges.

Az egészségügyi alkalmasságot orvosunkkal rendszeresen felül kell vizsgáltatni. Eltérő szabályok vonatkoznak azokra, akik B, illetve akik, C és D kategóriás jogosítvánnyal rendelkeznek –  utóbbiaknál ugyanis jóval szigorúbb követelményeknek szükséges megfelelni ahhoz, hogy valakit alkalmassá nyilvánítsanak.

 

  1. KRESZ tanfolyam

Az elméleti tudás elsajátításához több lehetőség áll rendelkezésre. A hagyományos, „tantermi” oktatás mellett, már egyre több autósiskolában lehetőség van úgynevezett E-learning képzésre is. Ez utóbbi alkalmával a KRESZ tananyagot egy online felületen lehet elérni. Nincs másra szükséged, mint internetelérése, egy számítógépre, vagy akár egy telefonra, amelyen bárhol, bármikor rendelkezésre áll a tananyag.

Ez a kényelmes tanulási módszer lényegretörő szövegrészekkel, multimédiás elemekkel, ábrákkal és interaktív animációkkal, videókkal segíti a tanulást. Az E-learning KRESZ tanfolyamunkról részletesebben itt olvashatsz.

A KRESZ vizsga Győrben, a KAV-nál (Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont) történik, a Tatai út 3-as szám alatt.

 

  1. Gyakorlati oktatás, vezetés

A sikeres KRESZ vizsga után következik a gyakorlati oktatás.

A kötelező óraszám összesen (alapoktatás + forgalom): 30 óra, mely a vizsgát is magában foglalja. A gyakorlati vizsgára bocsátás feltétele a kötelezően teljesítendő 29 óra mellett, hogy 580 km kötelező menettávolságot is teljesíteni kell. Az, hogy az 580 km-t a 29 óra alatt teljesíti-e a tanuló, az nagyban függ a forgalomtól is, továbbá, hogy hány km-t tud megtenni egy-egy gyakorlati óra alkalmával. A vizsgák időpontját a KAV Győr-Moson-Sopron megyei kirendeltsége adja, tehát az, hogy ki mikor vizsgázik, az nem csupán attól függ, hogy mikor teljesíti a kötelező óraszámot, illetve km-t, hanem attól is, hogy mikorra kap vizsgaidőpontot.

A forgalmi vizsga időtartama 50 perc, ezalatt kell a tanulónak számot adnia megszerzett tudásáról, valamint arról, hogy alkalmas a gépjármű rutinszerű kezelésére és a forgalomban való önálló és biztonságos részvételre.

 

  1. Elsősegély vizsga

A jogosítvány megszerzéséhez elengedhetetlen, hogy a leendő gépjárművezető rendelkezzen az alapvető elsősegélynyújtási ismeretekkel és az ezt igazoló vizsgával. Az elsősegély tanfolyamra iskolánkban is van lehetőség.  A tanfolyam két alkalomból áll, erre a KRESZ tanfolyam és a gyakorlati oktatás közben is van lehetőség, de természetesen ezek elvégzése után is lehet elsősegély vizsgát tenni.

 

  1. Jogosítvány kézhezvétele

Sikeres vizsga esetén a vezetői engedély – az eredeti orvosi igazolás és a Vöröskereszt által kiállított elsősegély vizsgaigazolvány bemutatása mellett – a Kormányablaknál néhány napon belül átvehető személyesen vagy igényelhető postai úton is. Az első jogosítvány kiállítása illetékmentes.