Tippek, melyek segíthetnek kezdő jogsisként

Marietta

25 június 2021

Nincs hozzászólás

Home Blog

Vezetési tanácsok kezdőknek

Vezetési tanácsok kezdőknek

Ha friss még a jogsid, vagy vezetési engedély megszerzését tervezed, akkor ez a bejegyzés Neked szól! Jöjjön néhány vezetési tipp, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy biztonságban érezhess magad az autóban.

 

Ismerd meg az autót, amit vezetsz!

A vezetési vizsga teljesítése után szerencsés esetben rendelkezésedre áll egy autó, akár saját, akár családi, amellyel közlekedhetsz.

Mindenképp „tanulmányozd” a kocsit, nézd át, hogy tisztában legyél az utastérben elhelyezett elektronikával, különböző gombokkal, fedélzeti computerrel és az alapvető felszereltséggel. Kellemetlen és veszélyes dolog, ha menet közben kell keresgélni, hogy hol tudod elindítani az ablaktörlőt vagy felkapcsolni a reflektort.

Nézz körül a motortérben is, keresd meg, hogy hol kell ellenőrizni az olajszintet, utántölteni a szélvédőmosó folyadékot stb. Ismerd meg azt is, hogyan tudod megtankolni az autót!

 

Szerezz rutint!

Bizony, az egyik legfontosabb tanácsunk egy kezdő gépkocsivezető számára, hogy a jogosítvány megszerzése után vezessen. Viccesnek hangozhat elsőre ez a tanács, de sokan teszik „parkolópályára” a vezetést azután, hogy megszerzik a jogosítványt. Ahogy az élet sok más területén is, úgy a vezetés kapcsán is elmondható, hogy gyakorlat teszi a mestert.

Például, ha bizonytalanok vagyunk a parkolásánál, ahelyett, hogy másnak adnánk a kormányt, hogy parkoljon le helyettünk, inkább keressük azokat a helyzeteket, ahol gyakorolhatunk. Észre fogjuk venni, hogy egyre rutinosabbak leszünk és többé nem tölt el félelemmel bennünket egy parkolási szituáció.

 

Ne közlekedj úgy friss jogosítvánnyal, mintha már 20 éves vezetési tapasztalatod lenne!

Egy másik jellemző dolog, hogy többen úgy érzik a vezetési vizsga után, hogy ők már profi sofőrök. Ez a tévképzet pedig hozhat rázós helyzeteket az utakon.

Ne feledjük, hogy ez egy tanulási folyamat, ha megfontoltan, a KRESZ szabályai szerint közlekedünk, akkor lecsökkentjük annak az esélyét, hogy bármilyen kurdarc érjen minket a vezetés során.

Talán ebben a pontban említenénk meg azt is, hogy a kocsiból kimutogatás, a másik autós szándékos hergelése, direkt veszélyes helyzetbe hozása abszolút no go, nem etikus és veszélyes magatartás.

 

Ugye a vezetés közbeni telefonhasználatra már ki sem kell térnünk?

Rengeteg baleset következik be abból a felelőtlenségből, ha az autó sofőrje vezetés közben telefonál vagy nyomkodja a készüléket.

A koncentráció elengedhetetlen az utakon és nem szabad, hogy bármilyen eszköz egy pillanatra is elvonja a figyelmünket. Ha szükséged van GPS-re, akkor indulás előtt állítsd be a készüléket és tedd jól látható helyre a kocsiban úgy, hogy lehetőség szerint ne kelljen hozzányúlni, míg el nem érsz a célodhoz.

Ha csörög a telefon, akkor se kapkodj, az első lehetőségnél állj félre, intézd el telefonügyeidet és folytatódhat a biztonságos vezetés.

 

Az autóra kihelyezett „T” betű hasznos lehet, de nem kötelező

Ha a kezdeti időkben bizonytalannak érzed magad, akkor megnyugtató lehet egy „T” betű kihelyezése az autóra. De ennél van egy még jobb ötletünk számodra! Egy vicces, egyedi táblával is jelezheted autóstársaidnak, hogy kezdő vagy, de talán kevésbé érzed magad ezáltal megbélyegezve.