Vezetési tippek őszi időjárási viszonyokhoz

Marietta

30 szeptember 2021

Nincs hozzászólás

Home Blog

Így vezess, ha beköszönt az ősz

Így vezess, ha beköszönt az ősz

Az őszi időjárás gyakran szeszélyes, a napos és felhős órák gyorsan váltják egymást, megnövekszik a csapadék mennyisége, újra a mindennapjaink részévé válnak a ködös reggelek. A napok egyre rövidebbek lesznek és már csak azt vesszük észre, hogy sötét van, amikor hazamegyünk a munkából.

A hűvösebb és csapadékosabb időjárás miatt az útviszonyok is megváltoznak, ami fokozottabb figyelmet követel a közlekedésben résztvevőktől.

Elhoztunk néhány vezetési tippet, ezeket betartva nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat az őszi időjárásban is:

 

  1. Végezzük el a gépjármű karbantartását

A nappalok és az éjszakák között lévő nagyobb mértékű hőmérsékletingadozás miatt, bizonyos alkatrészek nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Ezért is fontos, hogy szakszerű szervizen essen át az autónk, mielőtt a hideg tél beköszönt.

Többek között ne feledkezzünk meg a gumiabroncsok cseréjéről, a keréknyomás, illetve az ablaktörlőgumik állapotának ellenőrzéséről, az autó fényszóróinak helyes beállításáról, a gyengén teljesítő izzók cseréjéről. Még a fagyok beállta előtt cseréljük a nyári szélvédőmosó folyadékot télire, ellenőrizzük a hűtőfolyadék és az olaj szintjét is.

 

  1. Őszi veszélyek az utakon
  • iskolakezdés: az újabb tanév kezdete magával hozza a megnövekedett forgalmat a reggeli, valamint a délutáni órákban. Az iskolák, óvódák környékén fokozottan figyeljünk az úttesten átszaladó gyerekekre, szülőkre, gyalogosokra.
  • gyakori eső: csúszóssá teszi az utakat, járdákat
  • lehulló falevelek: a szép, színes őszi lombkoronák lehulló levelei szintén potenciális veszélyforrások. Egyrészt eltakarhatják a felfestéseket, másrészt csúszóssá teszik az útburkolatokat.
  • köd, fagyfoltok: ha ködben vezetünk, ne feledkezzünk meg a kellő követési távolságról és vezessünk lassabban. A reggeli fagyfoltok, különösen a hidak, felüljárók területén szintén óvatosságra intenek.
  • vadak: az ősz a szarvasok vándorlásának, párzásának ideje. Legyünk különösen körültekintők a vadveszélyt jelző táblákkal kijelölt útszakaszokon, fokozott figyelemmel vezessünk főként hajnalban és alkonyatkor.

 

  1. Fokozott éberség

A korai sötétedés még erőteljesebben fáraszthatja a sofőröket. Ne engedjük, hogy lankadjon a figyelmünk az utakon, ha fáradtnak érezzük magunkat, álljunk félre és pihenjünk.

 

Amennyiben jogosítvány megszerzését tervezed, bátran vágj bele őszi és téli időszakban is. A SA-GO Autósiskola oktatói megtanítanak a biztonságos vezetésre zordabb időjárási körülmények között is. Így a későbbiekben sem fog problémát okozni, ha például télen, fagyos útburkolaton kell majd közlekedni.

Keress minket, jelentkezz tanfolyamainkra online még ma!