Hasznos tippek dugó esetén

Marietta

20 augusztus 2021

Nincs hozzászólás

Home Blog

Így vezess, ha bedugul a forgalom!

Így vezess, ha bedugul a forgalom!

Nyári időszakban gyakran számolhatunk torlódásokkal az autópályákon. Azon túl, hogy elvesztegetett időnek érezhetjük a dugóban töltött órákat, a kánikulában erősen megedzi a szervezetet a hiábavaló várakozás. Az alapvető szabályok betartásával baleset- és stresszmentesen vészelhetjük át a kialakult forgalmi dugót.

 

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a bedugult forgalmat?

 

Amennyiben népszerű nyaralóhelyek felé vesszük az irányt, érdemes kerülni azokat az időintervallumokat, amikor a legtöbben vezetnek az adott útszakaszon.

Ilyen időszak például az M7-esen, Balaton felé pénteken 14 és 20 óra között, illetve szombaton 8 és 13 óra között, ilyenkor indulnak el a legtöbben Budapestről. A másik irányt nézve vasárnap 12 órától késő estig általában szintén telítettek a sávok, sokszor még 22-23 órakor is nagy a forgalom. Igyekezzünk előbb vagy később indulni, hogy kikerüljük a torlódásokat.

 

Ezt tedd a dugóban:

 

  • Hagyd szabadon a mentősávot!

Egy 2012-ben történt KRESZ módosítás szerint kötelező a mentősáv torlódás esetén:

„Az azonos irányú forgalom számára két vagy ennél több forgalmi sávval rendelkező autópályán és autóúton kialakult forgalmi torlódás esetében – a (4) bekezdés b)-e) pontjában meghatározott járművek akadálytalan továbbhaladásának biztosítása érdekében –

a) a belső (bal szélső) forgalmi sávban közlekedőknek szorosan a forgalmi sáv bal szélére kell húzódni,

b) az egyéb forgalmi sávokban közlekedőknek a forgalmi sávban a lehetséges mértékben jobbra kell húzódni,

és – ha az így kialakuló „folyosóban” történő biztonságos elhaladás azt szükségessé teszi – a forgalmi sávokat kijelölő terelővonalak átlépésével kell haladni és megállni.”

Forrás: Allianz Autowelt

  • Követési távolság

A lassú haladás ellenére is figyelj a követési távolság betartására! Kerüljük az előttünk álló autó „tolását”, hisz őt is akadályozza a forgalom.

  • Tájékozódj!

Kapcsold be a rádiót vagy kövesd interneten a forgalmi híreket, hogy információt kapj a torlódás mértékéről, illetve a várható várakozási időről!

  • Víz és snack

Ha hosszabb útra indulsz, mindig legyen nálad ivóvíz és lehetőleg néhány falat ennivaló is az autóban (télen egy plusz takaró sem árt), hisz – torlódásba keveredve – sosem lehet tudni, hogy mennyi idő, míg tovább tudunk haladni.

  • Türelem!

Bármennyire is közhelynek hangzik, de legyél türelmes! Minél inkább visszafogod az indulataidat és elfogadod a helyzetet, annál kevesebb energiát emészt fel a lassú haladás.

 

Ezeket NE!

 

  • Etikátlan magatartás

Ha a dugó sajnálatosan egy baleset miatt alakult ki, a baleset helyszínéhez közeledve tartsd tiszteletben az etikai szabályokat: ne fotózz és ne bámészkodj hosszú percekig a kialakult helyzetben, hanem a lehető leggyorsabban haladj át a kritikus útszakaszon!

  • Agresszív viselkedés

Ide sorolhatjuk többek között az indokolatlan dudálást, a jobbról előzést, a leállósávban haladást, más autósok verbális inzultálását is. Kerüljük a felesleges feszültségkeltést!

  • Forgalom szándékos akadályozása

Ne lassítsuk tovább az amúgy is lelassult haladást, igyekezzünk tartani a tempót a többi autóssal.

 

Biztonságos közlekedést kívánunk Nektek a nyári időszakban is!