Körforgalmi kisokos

Marietta

05 október 2021

Nincs hozzászólás

Home Blog

Hogyan kell helyesen közlekedni a körforgalomban?

Hogyan kell helyesen közlekedni a körforgalomban?

A modern körforgalom – mint forgalomszervezési megoldás – használata az Egyesült Királyságban kezdődött. Az 1960-as években az angol Közlekedési Kutatólaboratórium mérnökei felfedezték, hogy gyorsabbá és biztonságosabbá teszi a forgalomáteresztést a csomópontokon.

 

Alapvetően kétféle szerepe van: egyrészt a lámpás megoldásokkal szemben gyorsítja az útkereszteződésen való áthaladást, másrészt pedig valamennyi irányból érkező járművet sebességcsökkentésre kényszeríti úgy, hogy haladás ennek ellenére folyamatos marad. A biztonságos közlekedés szempontjából nem elhanyagolható, hogy a körforgalmat újra körbejárva bárki könnyedén korrigálhatja a kihajtást anélkül, hogy a többi autóst megzavarná a haladásban.

 

Hogyan kell használni az egyszerű körforgalmat?

 

Alapszabály, hogy tilos benne megállni, megfordulni, valamint hátramenetet végezni, az előzés nem tilos, ha az előzés feltételei adottak.

A körforgalom megközelítésekor figyelni kell az útirányjelző táblákra, amelyek megmutatják, hogy hányadik kijáraton kell kihajtanunk, hogy úticélunkat elérjük.

A körforgalomhoz érve csökkentsük a sebességet, ne feledjük, hogy a körforgalom úttestén haladó járműveknek elsőbbségük van a behajtani kívánó járművekkel szemben. Elsőbbsége van továbbá a körforgalmat keresztező villamosnak is.

Fontos, hogy Magyarországon a behajtást nem kell irányjelzővel jelezni, kihajtáskor viszont minden esetben szükséges az irányjelző használata.

 

Többsávos körforgalom

 

Többsávos körforgalom esetén a párhuzamos közlekedés szabályai érvényesek, a kör ívén több autó is haladhat egymás mellett. A jobb oldali sávban a jobbra hamarabb kilépő, míg a belső sávban a később kihajtó haladhat.

Ahogy az alábbi képen is láthatjuk, gyakori probléma a többsávos körforgalmak esetében, hogy az autósok nem veszik figyelembe, hogy a körforgalmú út elhagyását csak a jobb szélső sávból lehet megtenni, így balesetveszélyes helyzetek alakulhatnak ki.

A képen, a kék autó mutatja be a helyes közlekedést, aki még a kihajtás előtt végrehajtja a sávváltoztatást, így a jobb szélső sávból hagyja el a körforgalmat.

Kép forrása: korforgalom.hu

 

Külföldi érdekességek

 

Franciaországban rengeteg a körforgalom, 2019-es statisztikák szerint több mint 50.000.

A világ legnagyobb körforgalma 3,5 kilométeres átmérőjű, Malajziában, Kuala Lumpurban található. Olyan hatalmas, hogy a miniszterelnök egyik rezidenciája is a körön belülre épült.

Kínában, Shanghajban például úgy oldották meg a gyalogosok közlekedését, hogy létrehoztak egy óriási gyalogos körutat az autóknak kialakított körforgalom felett.

 

Források: Magyar Közút, www.korforgalom.hu, vezess.hu

 

Tanulj vezetni nálunk! Jelentkezz még ma a SA-GO Autósiskolához, tanfolyamaink folyamatosan indulnak Győrben!