Életkori követelmények jogosítványhoz

Marietta

10 szeptember 2021

Nincs hozzászólás

Home Blog

Hány évesen szerezzünk jogosítványt?

Hány évesen szerezzünk jogosítványt?

A „B” kategóriás vezetői engedély kapcsán már jól tudjuk, hogy azok kaphatják meg, akik betöltötték 17. életévüket. Azonban van olyan kategória, amelyet már 14 évesen megszerezhetünk, viszont létezik olyan is, amit csak 24 évesen.

 

Nézzük meg az életkori követelményeket részletesebben:

 

Kezdjük az „AM” kategóriával, vagyis segédmotoros kerékpár (moped, robogó) vezetésével. Ehhez a 14 éves kor betöltése és természetesen sikeres vizsga szükséges. Ennél a kategóriánál nem kell általános iskolai végzettség és orvosi alkalmassági sem. Segédmotoros kerékpárt egyébként „B” kategóriás jogosítvánnyal is vezethetünk.

 

A következő jogosítványunkat 16 évesen szerezhetjük meg, méghozzá „A1”, „T” (Mezőgazdasági vontató) illetve „K” (kerti traktorok és állati erővel vont jármű vezetésére jogosít fel) kategóriákban.

 

Kevesen tudják, de ha elértük a 16 és fél éves kort, akkor már jelentkezhetünk a „B” kategóriás jogosítvány elméleti vizsgájára. Azonban jó tudni azt is, hogy az elméleti vizsgát a 17. születésnap előtt három hónappal lehet letenni, míg a gyakorlatit legkorábban a születésnapon. Következésképpen tehát, ha betöltjük a 17 éves kort, akkor kaphatjuk kézhez legkorábban jogosítványunkat „B” kategóriában, amellyel maximum 3500 kg-os és legfeljebb 9 fő szállítására alkalmas autókat vezethetünk.

 

Betöltött 18. életévvel kaphatunk jogosítványt A2-es kategóriában, ami maximum 400 köbcentis, 35 kW teljesítményű motorokhoz elfogadott.

 

„C” kategóriában – amellyel kamiont, 3500 kg-nál nagyobb gépkocsit is vezethetünk -, leghamarabb 21 éves korunkban vizsgázhatunk, ennek feltétele, hogy rendelkezzünk „B” kategóriával is.

 

Az „A” kategória, vagyis a korlátlan motoros jogosítvány (amivel bármilyen motorkerékpárt vezethetünk) megszerzéséhez viszont magasabb életkort írnak elő, ezt a vizsgát 24 évesen tehetjük le legkorábban.

 

Ha elértük a 24 éves kort, akkor levizsgázhatunk „D” kategóriában is, ezzel a jogosítvánnyal alkalmasak leszünk autóbusz vezetésére, de követelmény, hogy már rendelkezzünk „C” jogosítvánnyal is.

 

Egy jogosítvány megszerzéséhez az életkori követelmények mellett mérlegelnünk kell saját érettségünket is, hisz valaki már 17 évesen alkalmasnak érzi magát a vezetésre, míg más ugyanezt csak 25 éves korában gondolja így.

 

Sosem késő megszerezni egy újabb jogosítványt, kellő felelősségtudattal és figyelemmel bátran belevághatunk. Határozd el magad és keress minket, nálunk nem fogsz csalódni! 🙂