Mennyi idő alatt lesz meg a jogsim?

Marietta

14 május 2019

Nincs hozzászólás

Home Blog

Mennyi idő alatt lehet megszerezni egy „B” kategóriás jogosítványt?

Mennyi idő alatt lehet megszerezni egy „B” kategóriás jogosítványt?

Nagyon sok kérdés érkezik hozzánk, azzal kapcsolatban, hogy mennyi idő alatt szerezhető meg a jogosítvány.

 

Az, hogy valaki mennyi idő alatt teszi le a sikeres forgalmi vizsgát, az több dologból tevődik össze.

 

Az első fontos kérdés, hogy a tanuló tantermi vagy e-learning képzésben végzi az elméleti, KRESZ oktatást. Iskolánkban, Győrben és vidéken mind a kettőre van lehetőség.

 

Az elméleti tanfolyam kötelező óraszáma 28 óra, ezt a tantermi képzésben általában hét alkalommal szoktuk megtartani. Aki az e-learning képzést választja, az magának osztja be, hogy milyen intenzitással végzi el a tanfolyamot, de maximum 90 nap áll rendelkezésére.

 

A sikeres KRESZ elméleti vizsga után következik a gyakorlati oktatás.

A kötelező óraszám összesen (alapoktatás + forgalom): 30 óra (vizsgával).  A gyakorlati vizsgára bocsátás a kötelezően teljesítendő 29 óra mellett, 580 km kötelező menettávolságot is teljesíteni kell. Az, hogy az 580 km-t a 29 óra alatt teljesíti-e a tanuló, az nagyban függ a forgalomtól is, mennyit hány km-t tud megtenni egy-egy gyakorlati óra alkalmával a tanuló.

 

A másik fontos, ami a jogosítványhoz kell, az a sikeres elsősegély vizsga. Az elsősegély tanfolyamra iskolánkban is van lehetőség. Az elsősegély tanfolyam két alkalomból szokott állni, erre a KRESZ elméleti tanfolyam és a gyakorlati oktatás közben is van lehetőség, de természetesen van olyan is, aki ha már minden vizsgán túl van, akkor szeretné elvégezni az elsősegély tanfolyamot.

 

Amit még nagyon fontos tudni, az az, hogy a vizsgák időpontját a KAV (Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont) adja, tehát az, hogy ki mikor vizsgázik, az nem csak attól függ, hogy mikor teljesíti a kötelező óraszámot, illetve km-t, hanem attól is, hogy mikorra kap vizsgaidőpontot.

 

Sikeres forgalmi vizsga után pár napon belül átveheti a friss vezető a kormányablakban a jogosítványát. 🙂 (Amennyiben már rendelkezik sikeres elsősegély vizsgával.)